SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Om Judo
Kyuzo Mifune till vänster, Jigoro Kano till höger

En sport för alla

Judo är en sport för alla oavsett ålder, kön, religion eller fysiska förutsättningar och skall utövas så att den utvecklar människor såväl fysiskt och psykiskt, såväl som socialt och kulturellt.
Judo kan bedrivas som lekjudo, barn- och ungdomsjudo, handikappjudo, motionsjudo och tävlingsjudo.
Träningen kan vara alltifrån lekfull till mycket ansträngande.

Judoka

Judoutövaren, som kallas för judoka är klädd i en judodräkt som kallas för judo-Gi, och är mycket hållbar. Denna hålls ihop av ett bälte. Bältets färg anger vilken judograd som uppnåtts. Man erövrar högre judograder i samband med graderingar. Bältets färger är i stigande ordning, vitt, gult, orange, grönt, blått, brunt och svart.  Svart finns i graderna 1 DAN upp till 10 DAN.

 

Historik

Judo, som betyder "den mjuka vägen" är en idrott som utvecklades i Japan av en man vid namn Jigoro Kano. 
Den har sitt ursprung i två inriktningar inom Jujitsun, en med fasthållningar som specialitet och en med kasttekniker som specialitet. Jigoro Kano förde samman dessa till en ny idrott som han år 1884 döpte till Kodokan Judo (Kodokan är också namnet på Huvud-Dojon i Tokyo idag).
Efter att ha visat sig framgångsrik i förhållande till andra kampsporter togs beslut om att den Tokyo-polisen skulle träna Judo. Den har sedan fått spridning utanför Japan.
Judon kom till Sverige på 50-talet. Först till Göteborg, strax därefter i Stockholm.

 

En stor sport 

Judon har spridit sig över hela världen och har flera miljoner utövare. Idag finns över 150 länder länder som är anslutna till Internationella Judofederationen, IJF. På många håll i världen kan man livnära sig på sporten i de professionella ligor som finns. 
I Sverige finns cirka mellan 10000 och 18000 utövare i mer än 100 klubbar. I Sverige är judon att betrakta som en ren amatörsport. Vi har trots det haft internationella framgångar. 
Judon finns också med på det olympiska programmet. För herrar sedan 1964 och för damer sedan 1992.

 

Två grundprinciper

Judons grundare, Jigoro Kano, sammanfattade målsättningen med judo på följande vis:
"Judo lär hur fysisk och psykisk kraft skall användas på det mest effektiva sättet. Träningen i judons anfalls- och försvarsmetoder utvecklar kropp och själ och rörelseträningens mentala innehåll blir ett med personligheten. Individen utvecklas på detta sätt och kommer att bidraga med något värdefullt till den mänskliga gemenskapen. Detta är judoträningens yttersta mål."

Vilket leder till judons två grundprinciper:
-Bästa möjliga användning av kropp och psyke.
-Ömsesidig hjälp leder till välgång och förståelse.